05 jun 0 eventos
  Suscríbete a nuestra newsletter para estar al día de todas las novedades.
  Información básica sobre Protección de Datos
  Responsable

  FIPSE.

  Finalidad Enviar comunicaciones informativas, por cualquier medio, sobre actos, actividades o proyectos organizados por la Fundación.
  Derechos Para más información sobre el tratamiento de sus datos, diríjase a nuestra política de privacidad.

  Información adicional Más información en la Política de Privacidad
  He leído y acepto la política de privacidad.

  Identifiquen una nova línia de probiòtics per tractar l

  29 agosto 2022
  L'estudi ha estat desenvolupat pel grup DIAMET amb investigadors de l'IISPV-CERCA, de la URV i del CIBERDERM
  El grup DIAMET amb investigadors de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgi (IISPV)- CERCA, la Universitat Rovira i Virgili (URV) i el Centro de Investigación Biomédica en Red de Diabetes y Enfermedades Metabólicas Asociadas (CIBERDEM) ha trobat una nova via terapèutica per al tractament de malalties inflamatòries i metabòliques com l'obesitat o la diabetis tipus 2. La investigació suggereix que la salut metabòlica de les persones amb aquestes malalties podria experimentar una millora en aconseguir disminuir-los els nivells de succinat a la sang mitjançant l'administració d'uns bacteris específics que actuen com a probiòtics. L'estudi ha estat publicat a la prestigiosa revista Microbiome.

  El succinat és un metabòlit amb múltiples funcions que produeixen de forma natural les cèl·lules del nostre organisme i els bacteris intestinals o microbiota. En malalties metabòliques i inflamatòries com l'obesitat i la diabetis, on hi ha una alteració de la microbiota intestinal, els nivells de producció d'aquest metabòlit es troben elevats, fet que està directament relacionat amb la inflamació característica en aquest tipus de pacients.

  Precisament, diversos estudis previs de DIAMET havien demostrat que detectar uns nivells elevats a la sang d'aquest metabòlit indica que la persona no gaudeix d'una bona salut metabòlica i que, per tant, té més risc de desenvolupar altres patologies en un futur.

  «En aquesta investigació demostrem per primer cop que la microbiota intestinal és l'origen dels nivells augmentats de succinat en obesitat i diabetis», explica Sonia Fernández-Veledo. I afegeix: «aquesta nova línia de probiòtics es basa en l'ús de bacteris consumidors de succinat, que disminuirien la inflamació i, en conseqüència, millorarien els nivells glucèmics i la sensibilitat a la insulina, dos aspectes que es troben alterats en el cas de les persones amb diabetis».

  Segons dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) la incidència de l'obesitat a la població mundial s'ha triplicat els darrers 50 anys. Aquesta malaltia constitueix el factor de risc més important per al desenvolupament de la diabetis, trastorn que, alhora, és considerat per l'OMS la novena causa més important de mort al món. La majoria de les persones que la pateixen (un 80%) són obeses.

  Probiòtics que revolucionen el mercat
  Segons Isabel Huber, primera autora signant de l'article científic, aquesta nova línia de probiòtics permet, a més, monitoritzar la seva efectivitat en temps real ja que «gràcies a aquest estudi, ara en coneixem el mecanisme d'acció, i, per altra banda, el resultat de l'activitat d'aquests bacteris és fàcilment mesurable a la sang».

  L'objectiu de l'equip de recerca és que aquests probiòtics s'acabin comercialitzant i que serveixin perquè les persones amb trastorns metabòlics i inflamatoris (l'obesitat o la diabetis, però també altres malalties, com el Crohn o la del fetge gras no acohòlic) puguin trobar una nova via, més efectiva, per al tractament. És a través de l'spin-off Succipro que aquests probiòtics estan sent desenvolupats. A més, l'empresa treballa en altres teràpies, també basades en la disminució del succinat, per al tractament d'aquest tipus de malalties.

  Aquesta investigació ha estat possible gràcies a la col·laboració de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI), de l'Institut Nacional d'Investigació en Salut i Medicina de França (INSERM) i de les empreses Biomathematica i Probiotical (Itàlia). D'altra banda, ha pogut portar-se a terme gràcies al suport rebut per part de la Fundació 'la Caixa', del Ministerio de Ciencia e Innovación, del Instituto de Salud Carlos III, de l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca de la Generalitat de Catalunya (AGAUR) i de la Fundación para la Innovación y la Prospectiva en España (FIPSE).